Interjú #1 // Richard Hodges

Ígértük, hogy lesznek új rovatok, így most debütál is az első ezek közül… Nem állítom, hogy annyi lesz belőlük, mint Kritikából, vagy Funkciótlan Formás Fenékből, de azért vannak ötletek, hogy kiket akarunk még megkérdezni erről-arról.

A nyári kritikánk apropóján a CREW Republic sörfőzőmestere, Richard Hodges (jobbról a második a képen) lett az első áldozatunk.

FENÉKIG: Berlin mintha az újdonsült központja lenne az európai kézműves sörnek – elég ha csak a Stone Brewing főzde- és központ alapítását, a BrewDog új bárjának a nyitását, vagy épp a magyar szervezésű Braufest Berlint említjük -, miközben itt Budapesten, néhány üdítő kivételtől eltekintve nem sokat tudunk a német kézműves sör színtérről… Esetleg lemaradunk valami fontosról?

RICHARD: Vicces, de néhány évvel ezelőttig pont Németország volt, ami kimaradt a kézműves sörkultúrából. Mint egy sziget Európa közepén. Eközben számos más európai országban, virágzásnak indult a műfaj az elmúlt 5-10 évben, elég, ha csak Olaszországra gondolunk. Nehéz lenne megmondani, hogy hol is tartunk pontosan, de mondjuk úgy, hogy a kézműves sör nagyon a gyerekéveinek az elejét tapossa itt Németországban. A következő 2-3 év nagyon érdekes lesz majd, ahogy a kívülről érkező hatások alakítják a tradicionális sörkultúrát és hagyományos stílusokat. Nem hiszem, hogy lehetséges a kettőt egymástól függetlenül kezelni.

CREW Republic Detox

CREW Republic Detox felső címke

FENÉKIG: Nagyon bírom a CREW Republic hozzáállását, a design-t, különösképp az odafigyelést az apró részletekre és persze nem mellesleg maguk a sörök is elnyerték a tetszésemet. Szerinted mi teszi a CREW Republicot különlegessé?

RICHARD: Nagyon sok dolgot lehet mondani a CREW Republicról úgy általánosságban. Kézműves sör Münchenből, az egyik első főzde, akik a kézműves sör hívó szavát meghallották Németországban és így tovább. De mindent összevetve mi magunkat a minőség alapján ítéljük meg. Számunkra főleg ezt jelenti a kézműves sör. Olyan söröket csinálunk, amilyeneket mi magunk is inni akarunk. Aztán lerakni mások elé.

FENÉKIG: Ha bemennék egy random müncheni bárba és egy kérnék üveg CREW Republicot, mit szólna a csapos?

RICHARD: 😉

Hogy mit?!

Persze egyre több helyet hódítunk meg városszerte és folyamatosan nő azoknak az éttermeknek, bároknak, kávézóknak a száma, ahol ott vagyunk, de Münchent még mindig a tradicionális helyi főzdék, illetve a söreik uralják.

FENÉKIG: Ha nem a saját söreidet iszod, akkor mi az a három márka, illetve az a 3 sör, amire egyébként esik a választásod?

RICHARD: A Four Peaks Brewing Hop Knotja a kedvenc ipám. A Stone Brewing új Go to IPÁJA fantasztikus. Az Alaskan Brewing Smoked Portere mindig csúcs.

CREW Republic Roundhouse Kick Imperial Stout

CREW Republic Roundhouse Kick Imperial Stout címke

FENÉKIG: Mi lesz a CREW Republic következő nagy dobása? Mire számíthatunk tőletek?

RICHARD: Hát nem szeretnék túl sok poént lelőni előre, de nagyon rajta vagyunk azon, hogy több session sörünk legyen (3,5 – 4,5%-os darabok). Csináltunk már pár ilyet és nagyon jó is volt a fogadtatásuk. Próbálunk minél több ízt belezsúfolni minden sörünkbe, miközben próbáljuk a könnyen ihatóságot is szem előtt tartani. Persze csak azért, mert lesz néhány alacsonyabb alkoholtartalmú sörünk, az nem egyenlő azzal, hogy kompromisszumokat akarnánk kötni az íz tekintetében. Emellett néhány komolyabb sör is a láthatáron van, nagy komlókkal!!! 😉


Mi mással zárhatnánk a sorainkat, minthogy – amellett, hogy hálásak vagyunk Richardnak a rendelkezésünkre állásért – várjuk ezeket az újabb söröket! Addig is ajánljuk még egyszer az idevágó nyári kritikánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .